Video Tour

Opatija nekada

Smještena podno planine i parka prirode Učka s jedne strane te kristalno čistog Jadranskog mora s druge strane, Opatija je uistinu poseban grad. Razvojem pomorske luke Rijeke dolazi i do razvoja grada Opatije. Najveći procvat ovog bisera Jadrana se događa tijekom 19. stoljeća i vremena Austro-Ugarske monarhije.

Rijeka kao pomorska luka Austro-Ugarske monarhije doživljava svoj gospodarski procvat izgradnjom jedne od prvih europskih željeznica koja je povezala grad s Trstom i Bečom, čime i obližnja Opatija dobiva na važnosti. Početkom razvoja turizma u Opatiji smatra se godina 1844. kada je riječki aristokrat Iginio Scarpa počeo graditi Villu Angiolinu.

Upravo je gradnja Ville Angioline potaknula i druge europske aristokrate da u Opatiji počnu graditi prekrasna zdanja. Uglavnom su to bile ville za odmor daleko od politike, rata i poslovnih obveza, ali i mjesta ljubavnih sastanaka europskog plemstva. Vrlo brzo Opatiju se nazivalo “gradom ljubavnika”.

Godine 1889. car Franjo Josip dodjeljuje Opatiji status službenog odmarališta i lječilišta Austro-Ugarske monarhije. Već tada Opatija je stajala uz bok Nici i Monte Carlu, a odmor u Opatiji bio je sinonim glamura i prestiža. Tijekom godina Opatiju su redovito posjećivali brojni gosti iz visokih društvenih i političkih krugova. Ovdje su se odmarali Albert Einstein, Isadora Duncan i Jesenjin, Giacomo Puccini, Erich Maria Remarque i brojni drugi pripadnici europske elite.

Opatijska je arhitektura jedinstvena u svojoj raskoši i autentičnosti. Veličanstvene ville dominiraju vizurom grada koja ostavlja bez daha sve koji odluče posjetiti ovaj prekrasan grad.

Opatija danas

Opatija je danas prekrasan multikulturalni grad. Njegovu fascinantnu arhitekturu prepoznaju brojne poznate osobe koje Opatiju sve češće pretvaraju u svoj drugi dom. Čaroliju Opatije nemoguće je opisati riječima - Opatiju treba doživjeti.

Šetnica Lungomare povezuje grad Opatiju s okolnim mjestima koja zajedno čine opatijsku rivijeru. Upravo je tih 12 km šetnice omiljeno mjesto rekreacije većine stanovnika i gostiju Opatije. Grad “živi” cijele godine pružajući mnoštvo kulturnih, sportskih i edukativnih zanimljivosti. Kongresni turizam u Opatiji se godinama sustavno razvijao i danas je u samom europskom vrhu. Velika je prednost i neposredna blizina grada Rijeke, trećeg po veličini grada u Hrvatskoj koji nudi mnoštvo sadržaja.

Posjedovati nekretninu u Opatiji stvar je prestiža, a vrijednost nekretnina vrtoglavo raste iz godine u godinu. Rast cijena je posljedica ograničene gradnje s obzirom da je grad smješten između mora i planine. Broj lokacija za gradnju prilično je ograničen tako da se ponuđene nekretnine vrlo brzo prodaju tijekom cijele godine neovisno o sezoni.


Restoran Bevanda

Bevanda je danas luksuzni boutique hotel, restoran i bar sa pet zvjezdica. Član je prestižnog globalnog lanca Relais & Chateaux.

Priča o Bevandi započinje daleke 1971.godine, kada je legendarni opatijski ugostitelj Branko Bevanda svojom vrhunskom uslugom i prvorazrednim menijem napravio od restorana kultno mjesto, ne samo na području bivše države, već i na cijelom Mediteranu.

Kultni status Bevanda je zadržala i do današnjeg dana, uz novog vlasnika i novo vrhunsko preuređenje koje je Bevanda doživjela 2013 godine, kada je uz vrhunski restoran dobila i novi luksuzni boutigue hotel te bar sa pet zvjezdica.

Sobe su imenovane po slavnim osobama koje su posjetile Opatiju, kao što su Gustav Mahler, Isadora Duncan, Vladimir Nabokov, Sergej Jesenin i mnoge druge poznate osobe.

10 elegantno uređenih soba, veličine od 32 do 60 m2 opremljene su Jacuzzi ili hidromasažnom kadom, Lanvin kupaonskom kozmetikom, vrhunskim dizajniranim namještajem, Loewe LCD TV sa zemaljskim i satelitskim programom, Loewe iPhone glazbenim sustavom, Wi-Fi internetskom vezom, illy aparatima za kavu, bogatim meni barom, sa personaliziranom uslugom u sobama i posebno osmišljenim sadržajima.

I ono najvažnije, zanosan pogled na Kvarnerski zaljev.

Rezervirati sobe možete na oficijelnim stranicama hotela Bevande ovdje.

Posjet restoranu Bevanda posebno je gurmansko iskustvo i doživljaj. Obnovljeni moderno uređen restoran proteže se na 1600 kvadratnih metara sa prekrasnim pogledom na more, kojim vlada vrhunski chef Andrej Barbieri, vrstan poznavatelj kvarnerskih i istarskih namirnica. U javnosti je poznat kao član žirija televizijskoj showa „Masterchef“. Karta vina i pića je u Bevandi bila i ostala među najboljima, jer ima više od 40 godina jedan od najbogatijih vinskih podruma regije.

Prekrasan i prostran vanjski bar pruža prelijep pogled na otvoreno more. Bar nudi najbolju selekciju cigara i vrhunsku kartu pića, od raznovrsnih koktela, kave, šampanjca, vina i žestokih pića do prirodnih sokova. Ovdje možete uživati uz ugodnu glazbu, konzumirajući pića te slasne zalogaje.

Geografija

Jedna od glavnih prednosti grada Opatije je njegov izniman položaj. Unutar samo nekoliko sati vožnje nalaze se svjetski poznate znamenitosti kao što su Venecija ili rimski amfiteatar u Puli. Italija i Slovenija su udaljene samo 30 minuta vožnje od Opatije.

Kroz zadnjih 10 godina Hrvatska je izgradila impresivnu mežu brzih prometnica i autocesta koje se trenutno smatraju najmodernijim prometnicama u EU.

Opatija kao i cijela regija Kvarner je odlično povezana novim prometnicama sa svim većim gradovima Europe.

 • Zagreb (glavni grad Hrvatske) - 150 km
 • Ljubljana (Slovenija) - 125 km
 • Trst (Italija) - 88 km
 • Beč (Austrija) - 505 km
 • Salzburg (Austrija) - 390 km
 • München (Njemačka) - 530 km
 • Budimpešta (Mađarska) - 505 km
 • Milano (Italija) - 500 km
 • Venecija (Italija) - 200 km
 • Firenca (Italija) - 470 km
 • Verona (Italija) - 320 km

Regija Kvarner također je odlično povezana zračnim putevima sa svim važnijim destinacijama u Europi. Na udaljenosti od 2 sata vožnje nalazi se čak 6 međunarodnih aerodroma s kontinentalnim i interkontinentalnim letovima.

Klima

Zanimljiva činjenica je da je Opatija izvorno bila zimovalište. Obzirom da je grad smješten u Kvarnerskom zaljevu podno planine Učke, zaštičen je od hladnih vjetrova te se na taj način stvara jedinstvena suptropska mikroklima. Temperatura tijekom zime rijetko se spušta ispod 10 stupnjeva celzijusa, a prosječna ljetna temperatura je 25 do 30 stupnjeva.

Upravo činjenica je zima vrlo blaga Opatiju je prvotno pozicionirala kao zimovalište odnosno destinaciju gdje se europska aristokracija skrivala od hladnih kontinantalnih zima.

Suptropska mikroklima zaslužna je i za neobičnu i vrlo raznoliku vegetaciju koju možemo pronaći u gradu Opatiji. Od lovora i ružmarina, crnogorice i bjelogorice, kestena, šipka i crnike pa sve do egzotičnog bambusa, palmi, čempresa i eukaliptusa.

Park prirode Učka koji se smjestio odmah povrh grada Opatije zaštičeno je područje koje predstavlja odličnu destinaciju za rekreaciju. Osim bogate vegetacije valja istaknuti i bogatstvo divljih životinja kao što su jeleni, srne, divlje svinje, jazavci, kune i divlje miševe. Najopasnije životinje koje možemo naći unutar parka su mrki medvjedi no oni se nalaze u krajnje sjevernom dijelu parka te ne predstavljaju opasnost.

Uspon do vrha planine najljepši je pješice, biciklom ili na konju, a pružiti će prekrasan pogled na grad, Kvarnerski zaljev te na sve otoke. Za ono manje ambiciozne omogućen je i pristup vozilom po javnoj prometnici.

Plaže

Opatijska rivijera bogata je uređenim plažama. Najpoznatija gradska plaža Slatina je centralno mjesto druženja i svih zbivanja u gradu,a obiluje sadržajima za opuštanje i razonodu. Osim glavne gradske plaže postoji čitav niz manjih plaža različitih namjena.

Duž opatijske rivijere može se naći malih uređenih plažica koje jamče određeni mir i tišinu. Za one s malo više avanturističkog duha svakako će biti interesantne male lagune s vrlo teških pristupom putem kopna. Takve plaže su izrazito čiste, tihe i jamče privatnost koju svi ponekad trebaju.

Plaže su uglavnom od prirodnog kamena ili su uređene u obliku betonskog platoa no postoji i nekoliko plaža za obitelji koje su umjetno pretvorene u pješčane plaže.

Osim po svom sastavu plaže se dijele i na kategorije korisnika te upravo iz toga razloga postoje plaže posebnih namjena kao što su obiteljske plaže, plaže na kojima je dozvoljeno kupanje psima ili plaže koje su namjenjene ljubiteljima naturizma.

Večina plaža koje se koriste imaju europsku plavu zastavu koja je jamac kvalitete i čistoće mora.


Plaže Angiolina i Lido proglašeni su najboljim plažama godine u Hrvatskoj.

Opatija sada ima definitivno dvije najbolje opremljene i najljepše plaže u Hrvatskoj, a to su plaže „Lido Bevanda Beach Resort“ i kupalište Angiolina. U sklopu tradicionalne turističke manifestacije

Dani hrvatskog turizma, nagrada u kategoriji „plaža godine“ pripala je plaži Lido i kupalištu Angiolina u Opatiji.

Podsjetimo da je kupalište Angiolina, kultno opatijsko kupalište, izgrađeno 1884. godine. Nešto kasnije,

1904. godine nadograđeno je, a u potpunosti je izgorjelo u požaru 1989. godine.

Današnja zgrada kupališta Angiolina je potpuno novi atraktivan prostor koji se proteže na

400 m2te je puna sjajnog modernog sadržaja za opatijske goste i domaćine.

Druga najbolja opatijska plaža „Lido Bevanda Beach Resort“ plaža je vrhunskog standarda

koja seproteže na 5000 m2. Ima prekrasan bazen sa 100 m2 morske vode te 1000

četvornih metaranatkrivenih ugostiteljskih sadržaja koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta.

Obje plaže imaju prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev i mnogim je gostima omiljeno mjesto provođenja ljetnih dana i noći.

Gastronomija

Mediteranska gastronomija je vrlo bogata i specifična, a smatra se jednom od najzdravijih svjetskih kuhinja. Kulinarstvo u Hrvatskoj stoji uz bok talijanskoj, španjojskoj i grčkoj kuhinji jer im je okosnica ista. Okosnica mediteranske kuhinje su plodovi mora i riba, povrće, maslinovo ulje i mediteransko začinsko bilje.

Osim mediteranske kuhinje vrlo je interesantna i kontinentalna kuhinja koja djeli poveznice s mađarskom i turskom gastronomijom. Bogata je raznim vrstama mesa kako od domačih životinja tako i od divljači koja živi u prostranim šumama. Skoro trećina ukupne površine države pokrivena je stoljetnim šumama koje su u prošlosti bili važan izvor hrane i mesa.

Slavonija je najplodnije područje za uzgoj hrane, a blagodati tog kraja prepoznali su i rimljani za vrijeme rimskog carstva koje su najpolodnijem dijelu dali ima Valis Aurea odnosno Zlatna Dolina. Upravo to ime je sinonim za plodno tlo gdje se može uzgajati sve kulture, a posebno su bili oduševljeni vinom iz toga kraja. Glas o kvaliteti vina iz Valis Aurae i danas nakon 2000 godina još uvijek puno znači jer jedno od tamošnjih vina i danas se servira Papi u Vatikanu.

Kada govorimo o mediteranskoj kuhinji i ribi koja je vrlo zastupljena tada mislimo na ribu iz Jadranskog mora koja se lovi svježa. U Jadranu gotovo da i ne postoji industrijski i umjetni uzgoj ribe već se radi isključivo o prirodnom uzgoju što jamči kvalitetu.

Vinarstvo je stoljećima tradicija u svim hrvatskim regijama, a vino je sastavni dio gotovo svakog obroka. Hrvatska vina su vrlo cijenjena u svijetu i sve više tražena. Proizvodnja je relativno mala u svjetskim mjerilima stoga ovdje nije fokus na kvantiteti već na kvaliteti. Kontinantalni dio više je poznat po svojim bijelim vinima dok se primorski dio više orijentirao na tamne sorte.

Susjedna Italija poznata je po svojim sirevima no ono što malo ljudi zna je da proizvodnja sireva u Hrvatskoj ima i dužu tradiciju te jednaku kvalitetu. Posebno si cjenjeni koji i ovčji sirevi koji se odlično slažu s nekim tamnim vinima iz ovog kraja.

Maslinarstvo je tradicionalno zastupljeno u svim primorskim regijama, a extra djevičanska ulja iz Hrvatske na svim svjetskim izložbama redovito dobivaju zlatne plakete te po kvaliteti nadmašuju talijanska i grčka ulja. Najstarije živuče stablo masline u Hrvatskoj staro je više od 1600 godina te je jedno od najstarijih na europskom kontinentu. Tradicija maslinarstva duža je od 2000 godina.

Svaki pravi gastronom bar je jednom u životu kušao neko od jela s plemenitim crnim tartufom. Hrvatska regija Istra je jedno od najbogatijih svjetskih nalazišta ove plemenite i skupocjene gljive, a fritaja s tarufima je specialitet koji je grijeh ne probati bar jednom u životu. Upravo kod grada Motovuna pronađen je i tartuf koji je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kažu da je voda izvor života što znači da Hrvatska ima života za cijelu Europu. Osim što ima vrhunsku kvalitetu pitke voda, Hrvatska je nakon Francuske najbogatija država u podzemnim vodnim zalihama. Većina države doslovno leži na velikom vodenom bazenu pitke voda. Upravo iz tog razloga malo tko u Hrvatskoj kupuje vodu u bocama jer u domovima već imaju vodu iste kvalitete kroz javni vodoopskrbni sustav.

Nautika

“Zemlja s tisuću otoka” kako Hrvatskoj tepaju svi svjetski turistički stručnjaci idealno je mjesto za sve tipove nautičkog turizma. Neovisno da li se radi o ljubiteljima jedrenja ili vlasnicima luksuznih jahti, svi su složni da je jadransko more savršeno za nautičare.

Službeno Hrvatska ima 1246 otoka, otočića i hridi od kojih je prema zadnjoj evidenciji naseljeno samo 67, a ostali su nenaseljeni što predstavlja pravi raj za sve nautičare. Otkrivanje malih uvala i skrovitih plaže je igra koja nikada ne prestaje obzirom na broj otoka i svih lokacije koje treba istražiti. Službeni podaci otkrivaju da su neki otoci kao što je npr. Hvar bili naseljeni između 3.500 godine pr. kr. i 2.500 godine pr. kr.

U Hrvatskoj postoje 42 vrhunski opremljene luke nautičkog turizma (marine). U svakoj od njih može se kupiti gorivo za brodove, opremljene su restoranima, dučanima, salonima ljepote i nizom drugih sadržaja. Osim za nautičare u proputovanju, sve marine su spremne prihvatiti i brodove različitih veličina. Svako bi bilo mudro unaprijed rezervirati svoje mjesto obzirom na veliku potražnju, a na taj način ćete si osigurati mjesto gdje imate na raspolaganju električnu energiju, vodu, hranu, usluge servisa i održavanja, ukrcaja i iskrcaja te sve one sadržaje koji će vam biti neophodni za ugodan i kvalitetan odmor.

Opatija na svojoj rivijeri ima prekrasnu marinu u Ičićima koja zadovoljava najviše svjetske standarde te može ispuniti želje i onih najzahtjevnijih korisnika. Uskoro će biti proširena za dodatne kapacitete, a moći će primiri i vrlo velike brodove. Trenutno je nekoliko marina u Hrvatskoj opremljeno prihvatom za mega-jahte.

Medicina

Od samih početaka razvoja turizma u Opatiji, razvijale su se i medicinske usluge te medicinski turizam kao takav. U počecima jedinstvena klima bila je glavna prednost u kombinaciji s kristalno čistim morem. Danas imamo čitav niza zdravstvenih ustanova koje nude vrhunsku uslugu. Vodeči stručnjaci iz raznih medicinskih disciplina vode lokalne klinike u kojima se liječe pacijenti iz svih krajeva svijeta.

Posebno se ističu klinike za ortopediju u kojima su pomoć potražile brojne poznate osobe i cijeli niz vrhunskih sportaša nakon teških sportskih ozljeda. Možemo spomenuti da je četverostruka olimpijska pobjednica u skijanju Janica Kostelić vjerovala isključivo i jedino liječnicima u Lovranu. Osim ortopedije koja je perjanica medicinskih usluga vrlo su razvijene sve grane medicine i stomatologije.

Opatija obiluje vrhunskim spa i wellness centrima, klimatskim lječilištima, hidroterapijama i nizom drugim tretmana.


Thalassotherapia Opatija

Thalassotherapia Opatija prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je uvela stručnu i modernu rehabilitaciju srčanih bolesnika. Ima šezdesetgodišnje iskustvo u radu s kardiološkim, reumatskim, fizijatrijskim i dermatološkim bolesnicima te se svrstava u sam vrh ustanova za liječenje i rehabilitaciju. Potpun sklad iskustva, stručne educiranosti, najmodernije medicinske, dijagnostičke i terapijske opreme uz idealne klimatske odlike područja na kojemu je smještena, ovu bolnicu određuju kao odlično mjesto za odmor, zdravlje i užitak. Svi programi terapije i rehabilitacije pod stalnim su praćenjem stručnog tima liječnika.

Osnovana 1957. Thalassotherapia Opatija priznaje se kao vodeći centar za rehabilitaciju srca u Hrvatskoj i jedan od najvećih laboratorija za funkcionalnu neinvazivnu srčanu dijagnozu.

Odlukom Ministarstva Zdravstva Hrvatske 1981. Godine Centar je dobio status Specijalne bolnice za rehabilitaciju srca, pluća i reumatizma, a 1998. Godine postao je prvi i jedini referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski program i ranu rekreaciju za Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Thalassotherapija temeljne aktivnosti Opatije uz primarni kardiološki smjer uključuje fizikalnu medicinu, rehabilitaciju, reumatologiju, dermatologiju i neurologiju.

Zahvaljujući kontinuiranom unapređenju svojih tradicionalnih funkcija Thalassotherapia Opatija s jednakim profesionalnim entuzijazmom usmjerena je na“ zdravstveni“ i“spa“ turizam, otvorivši na temelju vrhunskog wellness centra širokog spektra usluga.

Kako bi pružio što bolji pristup dijagnostici i liječenju bolest isrca, Thalassotherapia Opatija u partnerstvu s “Mark Kaufman Charitable Foundation” osnovala je u Posebnoj bolnici novu jedinicu opremljenu novom generacijom uređaja "Siemens Cios Alpha" za angiografiju i elektrostimulaciju. Ovaj laboratorij za kateterizaciju srca s uređajem vrijednim 1,5 milijuna kuna, dar Fondacije Mark Kaufman iz Moskve.

Taj uređaj sadrži angiološki stol, pumpu za kontrast te FFR uređaj, a neizostavan je za dijagnostičku obradu i terapijsku skrb o akutno ugroženim bolesnicima. Laboratorij se sastoji od prostora za pripremu bolesnika, središnjeg prostora s angiološkom opremom, kontrolne sobe i radne sobe za osoblje. Prilagodbu prostora te nabavku potrošnog medicinskog materijala i opreme financirala je Primorsko-goranska županija, a preostalih 200.000 uložila je sama Thalassotherapia.

U veljači 2017. službeno je otvorio odjel Državni tajnik Ministarstva zdravstva g. Željko Plazonić izrazio je osobnu zahvalnost profesoru Marku Kaufmanu za neprocjenjiv doprinos u ovom vrhunskom projektu koji pruža osnovu za pružanje kvalitetnih medicinskih usluga građanima Hrvatske i za jačanje stanja zemlje na tržištu međunarodnog zdravstvenog turizma.

Ravnatelj "Thalassotherapia Opatija", g. Viktor Peršić, izjavio je da će novi odjel, otvoren kroz podršku “Mark Kaufman Charitable Foundation”, omogućiti Centru da unese novu razinu pružanja medicinske pomoći pacijentima. Odjel je već osposobljen kao vodeći događaj godine 2017. - kada «Thalassotherapia Opatija» slavi svoju 60. godišnjicu.

Osnovne informacije

Hrvatska je smještena u središnjoj Europi gdje na sjeveru graniči sa Slovenijom i Mađarskom, na istoku sa Srbijom, na jugoistoku sa Bosnom i Hercegovinom, na jugu sa Crnom Gorom te na jugozapadu ima pomorsku granicu sa Italijom.

 • Površina kopna: 56.542 km2
 • Površina mora: 33.200 km2
 • Dužina kopnene granice: 2.028 km
 • Dužina obale: 5.835 km, od toga 4.058 km obale otoka
 • Broj otoka i hridi: 1.185 od čega 67 naseljeno
 • Najviši planinski lanac: Dinara 1,831 m
 • Stanovništvo: 4.290.612
 • Glavni grad: Zagreb, populacija 792.875
 • Službeni jezik: hrvatski, latinski pismo
 • Valuta: Hrvatska kuna (HRK)
 • Članstva: Članica UN-a (1992.g.), Članica OESS, Članica Vijeća Europe, Članica NATO-a (2009.g.), Članica Europska Unija od 1. srpnja 2013.g.

Zašto Hrvatska

Kada govorimo o odabiru idealne lokacije za kupnju nekretnine Hrvatska ima čitav niz prednosti u odnosu na slične destinacije u Europi. Osim činjenice da je s prosječno 2.600 sunčanih sati u godini jadranska obala jedna od najsunčanijih u Sredozemlju i da je prosječna temperatura mora ljeti između 25°C i 27°C, možemo navesti još nekoliko važnih prednosti.

 • više od 10% teritorija Hrvatske je zaštičeno područje, a Jadransko more je najčišće more u Europi potvrđeno dodjeljivanjem europske “Plave zastave” za čistoću gotovo svim hrvatskim plažama
 • blaga i ugodna klima dokazano pogoduje respiratornom sustavu i sveukupnom zdravlju
 • Jadransko more sa svojih 1246 otoka, otočića i hridi je pravi raj za nautičare
 • najmodernija cestovna infrastruktura u Europi
 • centralna pozicija u Europi gdje se do svih europskih gradova stiže unutar 3h leta
 • Hrvatska je punopravna članica Europske Unije od 01. srpnja 2013.g.
 • kompletno zakonodavstvo je usklađeno sa zakonima EU što jamči pravnu sigurnost
 • niska stopa kriminaliteta svrstava Hrvatsku u vrh najsigurnijih zemalja u svijetu, a grad Zagreb je službeno jedan od najsigurniji glavnih gradova u svijetu
 • još uvijek vrlo niske cijene nekretnina u odnosu na ostale zemlje EU uz visoki standard gradnje - kupnja nekretnine u Hrvatskoj je odlična investicija
 • još uvijek ne postoji porez na nekretnine
 • građani EU imaju ista prava prilikom kupnje nekretnine kao lokalno stanovništvo

Zanimljive činjenice

 • Kravata - jeste li znali da je Hrvatska domovina najpoznatijeg poslovnom odjevnog predmeta kravate? Oko 1635.g. francuskom kralju Luju XIII. stigla je podrška u obliku 6000 plaćenika. Među njima bio je veliki broj hrvata koji su predvođeno banom ostali u kraljevoj službi. Tradicionalna uniforma hrvatskih vojnika bila je ukrašena maramama različitih uzoraka rađenih od obične tkanine za vojnike do elegantnih svilenih za časnike. Upravo taj dodatak oko vrata pobudio je pažnju francuskog dvora. Taj “hrvatski elegantni stil” bio je potpuno nepoznat tadašnjoj Europi no već 1650.g. postaje prihvaćen na francuskom dvoru kao modni dodatak i simbol kulture i elegancije. Riječ kravata dolazi od francuske riječi Cravate koja je nastala od “a la Croate” što znači “na hrvatski način”.
 • Nikola Tesla - “Ponosim se svojim srpskim rodom i Hrvatskom domovinom” jedna je od najpoznatijih rečenica ovog jedinstvenog genija. Osebujni fizičar rođen u malom selu Smiljan u srcu regije Lika dao je čovječanstvu neke od najvažnijih izuma.
 • Slavoljub Penkala - još jedna hrvatski izumitelj koji nam je dao ono što je svaki čovjek bar jednom u životu držao u rukama, a to je penkalo tj. olovka s kugličnom glavom
 • Morske orgulje - pretvoriti zvuk valova u glazbu uistinu nije bilo lako ali to je pošlo za rukom renomiranom arhitektu u Zadru. Ova nevjerovatna i jedinstvena instalacija privlači ljude iz cijelog svijeta i jednostavno oduzima dah
 • Kazalište - najstarije javno kazalište u Europi nalazi se na otoku Hvaru i izgrađeno je 1612. godine
 • Pas Dalmatiner - jedna od omiljenih psečih pasmina u svijetu autohtona je hrvatska pasmina i nosi ime po regiji Dalmacija
 • Filmska industrija - u Hrvatskoj se snimao veliki broj filmova i serijala svjetske produkcije. Trenutno najpopularnija svjetska serija “Igre prijestolja” snima se već 6 sezona na različitim lokacijama u Hrvatskoj.